zondag 10 maart 2024

Hoeveel gedachten zijn er waar? - week 10

                                                Foto: Pexels

Amerikaans-Russische bemanning na drie dagen vertraging onderweg naar Internationaal Ruimtestation. Kunnen Russische en Amerikaanse astronauten daar wel met elkaar samenwerken? Als dat buiten de dampkring goed lukt dan is dat misschien ook een idee voor een ruimtepak aanmaak voor hun beider presidenten...?

Populaire kreet in de zorg: 'de patiënt centraal laten staan'? Maar wat blijkt..., van de mensen die de afgelopen twee jaar zorg nodig hebben gehad, heeft 40 procent in die periode (vormen van) onnodige zorg ervaren. Onnodige zorg gevat in procedures en protocollen die voor zo'n hele doelgroep moeten gelden. Deze onnodige zorg kost miljarden. Maar elke patiënt geïndividualiseerde zorg bieden, kost ook veel geld - tijd - en moeite. Artsen blijken er te weinig tijd voor te hebben. Staat dus de patiënt of de hele doelgroep centraal?

Wielrenner Jonas Vingegaard valt nu op met futuristische haaienkop-helm. Misschien een nadeel, als iemand voor hem achterom kijkt dan gaat die van schrik heel hard fietsen... 

Gelezen: Kinderen in rijkere gemeenten (o.a. Amersfoort) rekenen beter. Hebben ze dat van hun ouders geleerd, de manier om rijk te worden...? 

Sir Tom Jones(83) treedt in juli op bij paleis Soestdijk. In Verenigde Staten moet je op die leeftijd nog kunnen regeren (weliswaar met zwak stemmetje), maar kunnen Engelsen dan nog echt goed zingen? Dat is afwachten, je kunt in ieder geval zeggen dat je erbij geweest bent. En brengt hij nog steeds vrouwen het hoofd op hol ook...?

Kamer van Koophandel: aantal zzp'ers in tien jaar met 85 procent gegroeid. Het aantal is in het verleden nog veel hoger geweest. Een groot deel van de arme bevolking in de 19e en begin 20e eeuw was het al. Zij verhuurde zich hap snap voor een schamel bedrag op akker en hooiland om te eten te kunnen hebben. Toen heette het 'dagloner'. Nu wordt er meer mee verdiend, vaak nog meer dan hun (naaste) collega in loondienst.

De totale elektriciteitsproductie vorig jaar bestond voor bijna de helft uit duurzame stroom, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Vooral windenergie is verder gegroeid, terwijl de daling bij fossiele bronnen verder doorzet. Wordt het net overbelast (o.a. door onze zonnepaneeltjes)? En dan kunnen er juist weer geen nieuwe wijken of fabrieken worden aangesloten? Wat een warrige tegenstrijdige verhalen! Of is het simpelweg zo dat je gewoon dichter bij de grootverbruikers moet gaan opwekken? En dat wat je met centrales toevoegt beter moet kunnen flexibeliseren? Van de Eerste Kamer mogen we toch weer lekker blijven salderen. Maar eventueel wel met terugleveringsboete van energiebedrijven. Duurzaamheid? Katten (regering/energiebedrijven) maken rare sprongen als het gaat om het bestendigen van verdienmodellen/winsten in de toekomst...

Abonnement bij een sportschool? Welnee. Huishoudelijk werk - met zelfwerkzaamheid de zomerbanden er weer onder - ramen weer gewassen - tuinmeubelen weer het groen eraf - sedumdak weer van onkruid geschoond - verre boodschappen ook fietsend. Fitheid, geldbesparing gaan hand in hand. Heerlijk dat voorjaar. Laat de zomer, veel buiten zijn, wandelen, veel fietsen maar komen. Eerlijk gezegd; dankzij het allergrootste goed: Gezondheid!

Het lijkt wel of bedrijven als Boskalis en ASML groter en machtiger aan het worden zijn dan heel (BV) Nederland. CEO's van deze bedrijven dreigen met vertrekken naar het buitenland als ze hun zin niet krijgen. De politiek buigt en is in rep en roer...? 

Rabobank: ‘Koopkracht zal herstellen door aanhoudende loongroei’. Maar..., wordt loongroei niet bekostigd uit duurdere boodschappen en aankopen....?

Ambitieus Audi neemt Formule 1-team Sauber volledig over. Er wordt gezegd dat de racerij ons veel gebracht heeft in de techniek van ons eigen karretje voor de deur. Maar doorgaan met racen met fossiele motoren is onderhand toch echt een fossiel...?

Ondertussen maakt de Tweede Kamer stampij over verkeersboetes. Nog even, of een snelheidsmaniak, rood verkeerslicht overtreder, beller achter het stuur, wordt als 'het' slachtoffer bestempeld...

Dat Israëlische president Herzog is uitgenodigd bij de opening van het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum, zondag 10 maart in Amsterdam, maar daar is lang niet iedereen het mee eens. Hij kreeg de afgelopen maanden internationaal kritiek nadat hij had gezegd geen onderscheid te maken tussen burgers in Gaza en strijders van Hamas. "Een hele natie is verantwoordelijk", zei hij over de aanvallen van Hamas op 7 oktober. Nou dat hebben ze in Gaza inmiddels geweten! In hoeverre zijn z'n rollen bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum en in de kwestie Gaza met elkaar verenigbaar...?

Provincie Limburg wil vanwege personeelstekort Arriva tijdelijk toestemming gegeven om buschauffeurs in te zetten die geen Nederlands spreken. Maar waren dat dan tot op heden nog steeds Limburgse chauffeurs dan...? Niet te verstaan 😊.

 

Leven we in eigen belevingswereld dichtbij? Of in nieuwsmedia-wereld veraf? Welke van de twee beïnvloedt onze stemming (en glimlach) het meest...?


Geen opmerkingen:

Overpeinzingen - week 18

                                                            Foto: Pexels Een verward persoon slaapt ongemerkt in  (dj538)  Edwin Evers  huis...