zaterdag 4 mei 2024

Overpeinzingen - week 18

                                                            Foto: Pexels

Een verward persoon slaapt ongemerkt in (dj538) Edwin Evers  huis. Doucht er zelfs stiekem. 'Waarom helpt niemand hem? Waarom moet hij rondfietsen en bij iemand thuis gaan slapen?", vraagt hij zich in een uitzending af. Nou wat let je Edwin om de man in dat grote huis van je een blijvende plekje te geven...?

CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk: Zet Patriots langs de Russische grens met Polen, Roemenië en Oekraïne’. Gekke gedachte? Nee, zulke NAVO luchtafweer is pas zo'n vijfendertig jaar geleden weggehaald. De verlaten raketsites ervan liggen er nog in Duitsland. In de jaren van de Koude Oorlog hebben we zo'n dertig jaar twee parallelle linies van Noord naar Zuid, met voorlopers van de Patriots (Hawk en Nike raketten zelfs met kernkoppen) gehad. Nederland had er een groot aandeel in (ik vervulde er in 1972-'73 zelf mijn dienstplicht).

Chipfabrikanten in N-Brabant en Gelderland gaan geholpen worden met investeringen, om de bedrijven niet te laten vertrekken naar het buitenland, want ze zijn de economie-turbo's van BV Nederland. Beethoven- en Chopin project wordt het genoemd. Toen ik hoorde van al die miljarden euro's gemeenschapsgeld heb ik toch maar even een rustgevend klassiek plaatje opgezet van Beethoven en Chopin...

Honderden Nederlandse investeringsfondsen noemen zichzelf in marketinguitingen duurzaam, groen of klimaatneutraal. Maar meer dan de helft daarvan investeert in fossiele bedrijven. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek van Follow the Money en Investico. Geldt al helemaal voor de reisbureau's en luchtvaart. Groen? Nee, rood van schaamte, toch...?

Meer woordspelletjes. Albert Heijn gaat in plaats van vlees bloedplasma in de hamburgers stoppen: ‘Als je iets voor het klimaat wil doen, moet je minder vlees eten’, wordt gezegd terwijl ze er serieus bij blijven kijken. Klimaatvriendelijk? Welnee, vlees is van spieren en bloed wordt wetenschappelijk zelfs beschouwd als orgaanmateriaal. In dit geval zelfs een heel goedkoop dierlijk (afval)bijproduct uit de slachthuizen. De winstmarge op de hamburger dus groter...

De mens is in het verleden heel tevreden geweest met minder aankopen en minder weer weggooien van spullen voordat het af of op is. Van overgewicht was ook nog nauwelijks sprake. Men had immers maar geld voor het hoog nodige. Hoe zullen we het noemen als een volk zelf niet meer zelf z'n broek kan ophouden qua productie draaien - als de vraag naar (overbodige) spullen groter is dan de productiecapaciteit? Gebrek aan personeel? Of doorgeschoten begeerten, hebzucht en overconsumptie..? 

Met name de duurder geworden boodschappen en energierekening hebben volgens FNV geleid tot al 52 stakingen de laatste tijd. Weten die stakers veel, zich het niet bewust zijn van dat loonsverhogingen gewoon weer doorberekend gaan worden in opnieuw weer duurdere boodschappen. Hoe houden we dat dus in stand...?

De afgelopen drie maanden hebben Nederlanders flink minder bier gedronken. In het eerste kwartaal is de bierverkoop met 2,4 procent gedaald. Volgens branchevereniging Nederlandse Brouwers Fred Teeven komt dat onder meer door slecht en koud weer en de toegenomen accijns. ‘Het zit even niet mee', zegt deze brouwers branchevoorzitter. Na z'n politieke carrière is hij buschauffeur geweest. Dan kan hij wél weten dat het met minder bier veiliger is op de weg. Weer zo'n nadeel met voordelen...

Een klimaatneutraal huis? Nul op de meter? Maar lang geen nul op de steeds verder opgeschroefde aansluitings-vastrecht-vaste leveringskosten-energiebelasting-terugleveringsheffing kosten. Is daar nog wel tegenaan te investeren met paneeltjes...?

Door het verbod op senioren-bingo’s in een café in Soest roept men daar geen bingo meer maar heel zacht en heimelijk "Geranuim! Kamerlid Marina Vondeling (PVV) vraagt of de wet veranderd kan worden om dit voortaan te voorkomen. Zodat eenzaamheid onder ouderen wordt tegengegaan. Om hen niet achter de geraniums terecht te laten komen.

In Drenthe helpen jagers boeren om te voorkomen dat vogels, kuikens en reekalfjes gewond of gedood worden tijdens het maaien van het grasland. Met behulp van drones doorzoeken zij de velden op zoek naar de dieren die in het gras verscholen zitten. Waarom doen de jagers dat? Is het een erg negatieve gedachte dat het een investering is om later nog iets te hebben om nog op te kunnen schieten...?

Gelezen: Orang-oetan behandelt in het tropisch regenwoud op Sumatra zelf een een wond in zijn gezicht met een geneeskrachtige plant. Na vijf dagen was de aap genezen. Het is de eerste keer dat wordt geobserveerd dat een dier dat op deze manier doet. De mens deed in de historie niet anders en is dat blijven doen en er pas mee gestopt toen we een farmaceutische chemische industrie kregen. De orang-oetan methode wordt nu alternatief genoemd. Voor mensen wordt geprobeerd het te ontmoedigen, voor de orang-oetan gelukkig niet.

In Safaripark Beekse Bergen is chimpansee Wouter overleden. De aap bezweek woensdag op de operatietafel aan verwondingen die hij opliep tijdens een gevecht met soortgenoten. Apen en mensen hebben nog meer van elkaar weg dan wat ik al dacht. Vooral de mannetjes.

Vroeger waren ze bij de kruidenier blij voor hetgene wat je er aan de toonbank kocht. Nu bij de supermarkt maak je ze blij met hetgeen wat je bij de zelfscan-kassa afrekent en niet steelt.

Wat zijn we nog zonder Nieuws. We klampen ons er aards aan vast met onze meningen. Eerste activiteit ’s ochtends, de krant; op de loop voor het nachtelijk geestelijke, wat we wél zelf waren...

Geen opmerkingen:

Los denken - week 19

                                                        Foto: Pexels Nieuw dieptepunt voor Erik ten Hag: Crystal Palace veegt vloer aan met ...