zondag 23 juni 2024

Denken aan partijdigheid - week 25

                                               Foto: AFP 

Franse stervoetballer Mbappé stak voor de wedstrijd tegen Oostenrijk z‘n neus in de politiek, en brak 'm vervolgens in de wedstrijd.

De uitkomst na de wedstrijd tegen Polen: Memphis had 42 keer de bal, Weghorst 8 keer, waarmee de waarde per balcontact voor Weghorst met 21.250 euro steeg en die van Memphis uit op 1.190 euro – een verschil van 20.000 euro per balberoering. 'Let wel. Dat was alleen in deze wedstrijd. We geven geen garantie voor de toekomst, hè', relativeert BEBR data-analist Niels Vellinga. Moet er bij alle kritiek op Memphis na de wedstrijd tegen Frankrijk nu niet gevreesd worden voor een negatief bedrag aan waarde...?

De meest voorkomende manier van roken van wiet of hasj is in een joint of stickie. Het is een sigaret met daarin tabak en wat verkruimelde wiet of hasj. Het legale wiet experiment in Nederland wordt uitgebreid. Best gek eigenlijk dat voor roken van sigaretten en shag vanuit de overheid steeds hogere drempels opgeworpen worden en dat het roken met legale experimentele Nederlandse cannabis haast aangemoedigd wordt...

Kernmachten moderniseren volop hun arsenalen. Dit is geen afschrikking meer alleen tegenover de vijand maar tegenover alles op aarde...!

Het Europese natuurherstelwet voorstel heeft succesvol de eindstreep gehaald. Oostenrijk maakt een ommezwaai en stemde voor. Ondanks (of dankzij) dat we de bedenker (Frans Timmermans) van de natuurherstelwet nu weer in ons midden hebben in de 2e kamer stemde Nederland in het Europees parlement tegen. Want in Nederland zit winstgevende(?) industrie met veel uitstoot op en bij groene gebieden. Eigenlijk dus vervuilende 'groene' bedrijventerreinen. Maar geluiden beperken zich er tot boe-geroep en geknor. 

Het is gebruikelijk dat elk van de partijen in het kabinet die niet de minister-president levert een vicepremier levert. Tijdens de afwezigheid van de minister-president neemt de vicepremier diens taken over, zoals het voorzitten van de ministerraad. Ben dan benieuwd naar de on-partij-digheid van die vier...

Genoeg ‘groen gas’ voor de verwarming van 20.000 woningen, ongeveer twee keer de Zwolse wijk Stadshagen. Het is de gedachte achter een grote mestvergister in Zwolle. Met een andere bestemming van stront op het aardse overbemeste gras kun je af van het aardgas.

Het is niet de bedoeling dat je op veel plekken in Nederland haast kunt zwemmen in al het water van de stortbuien de laatste tijd. Dat is eigenlijk wel de bedoeling in het Amersfoortse (zwem)bosbad, maar jammer, er is vertraging bij het opknappen van het complex. 

Waar eerder rekening werd gehouden met jaarlijkse groeipercentages van ongeveer 2 tot 2,5 procent, wil de ING bank nu inzetten op ongeveer 4 tot 5 procent. Dat moet onder meer gebeuren door te groeien dankzij overnames. 'Agressief' groeien noemt de bank dat zelf. Nederlandse banken blijken te grote winsten te boeken vanuit hun hoge hypotheekrentes en lage spaarrentes. Is dat dan ook al niet 'agressief...?

Uiteindelijk gaat het bedrijf CuspAI ontwerpen maken van materialen waaraan broeikasgassen zich binden, zodat ze later kunnen worden opgeslagen. Het bedrijf gaat daarvoor samenwerken met Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp. Investeerders hebben 30 miljoen dollar startkapitaal opgehaald om te gaan beginnen. 'Toen we begonnen, hadden we geen idee dat het zo groot zou worden', zegt functionaris Welling. 'Het is een hele substantiële investering.' Willen we zero uitstoot? Of liever uitstoot handhaven en er een reductie verdienmodel van maken? Met dubieuze bedrijven op het terrein van duurzaamheid...?

We worden ongezonder door leefstijl - bereiken over het algemeen toch nog een respectabele leeftijd, maar bereiken dat massaal, meestal met overgewicht, (te) vroeg met allerlei hulpmiddelen en medicatie. Een tiental gezonheidsorganisaties luiden de noodklok over onze leefstijl en dagelijkse consumptieve verleidingen. Afkick nog mogelijk...?

In de lagere sociale klassen met lage inkomens zou men het ongezondst leven, vooral door roken en eten. Dat kost die groep ca. 8 levensjaren. Gek, met weinig geld heb je toch minder geld voor de bijna onbetaalbare sigaretten en voor regelmatige fastfood, zou je denken...?!

Bloem (arts-onderzoeker) vindt het extra schrijnend dat de om zich heen grijpende ziekte Parkinson voor een groot deel vermijdbaar is. Dit is wat hij concludeert uit een onderzoek met een Amerikaanse collega waarin de verbanden tussen parkinson en milieuvervuiling en met name het grootschalige gebruik van verschillende vormen van landbouwgif samengevat worden. Voor economiën (en in het Europees parlement) blijft het een geworstel om te kiezen tussen gezondheid en landbouwwinsten...

Gelezen: "Ik doe dit weekend weer mee met Give a Shit, waarbij boeren door heel het land burgers oproepen om hun poep te komen doneren". Nieuwe boerenwijsheid? "Bijna alles wat we eten komt van een boerderij, maar na vertering komen die grondstoffen niet terug op de boerderij, er zit een gat in die kringloop. We spoelen het door de wc, en dat is zonde". Dus..., als je mensen in weilanden ziet poepen...

Artsen die proberen om op een verantwoorde manier minder geld uit te geven aan dure geneesmiddelen en om bijwerkingen te verminderen botsen hierover met farmaceuten. Dat blijkt uit onderzoek van de gezamenlijke onderzoeksredactie van NOS en Nieuwsuur. Minder medische bijwerkingen voor patiënten betekent minder_winst bijwerkingen voor farmaceuten. Vandaar...!

Zal het lang goed gaan binnen het nieuwe kabinet? Met het samenwerken - de onderlinge loyaliteit? Met collega's die een gedwongen rol spelen vanuit hun positie binnen het ambt, met eigenlijk heel andere, bedenkelijke, normen en waarden...?

Vleeseten een verslaving? Echt, veel mensen weten nog niet hoe zij moeten koken zonder vlees. Maar wat moet je als je toch je CO2-voetafdruk zou willen verminderen? Vegetarische burgers kopen die de aanwezigheid van vlees imiteren of zo? Voor de gezondheid hoef je het niet te doen, als je met enig inzicht vleesloos kookt dan is dat veelal gezonder dan mét vlees of burgers. En voor mensen die het toch nog steeds niet kunnen laten; er komt kweekvlees! Maar nadelen en kanttekeningen zijn er ook. Want gelezen; zo ligt de energievraag van kweekvleesproductie momenteel nog erg hoog. De Universiteit van Californië stelde in een studie dat, mede door een hogere fabricage en energievraag, de totale milieu-impact van kweekvlees zelfs fors hoger kan uitvallen dan die van ‘gewoon’ vlees. Zogenaamde duurzame innovaties? Verdienmodellen kunnen ons zowel qua boodschappen als voor onze CO2 voetafdruk duur komen te staan...

Amersfoorts kinderburgemeester Simon bedacht de klusklas: Simon bedacht dat het best vreemd is dat er voor kinderen die goed uit boeken kunnen leren ('hoogbegaafde') plusklassen zijn, maar dat er voor kinderen die goed kunnen werken met hun handen geen extra uitdagingen zijn op school. Een vette plus voor Simon...!

Eerst moesten de horecabazen met voetbal op een groot scherm daar €3,-/klant evenementtarief voor gaan betalen. Is dit veel? Bedrag dus van één pilsje/klant, valt mee zou je zeggen. Na protest is het veranderd naar ongeveer het bedrag van een hand zoutjes. Mooie wedstrijden en gezelligheid toegewenst!

Bestaat waarheid? Of denken we dat?

Geen opmerkingen:

Voetbal - geluk - zorgen

  Foto: Algemeen Dagblad Was het een snoepreisje? Ronald Koeman en Nigel de Jong (KNVB) vlogen laatst helemaal naar Brazilië om ’n speler, n...