zondag 14 april 2024

Denken ontwarren - week 15

                                                Foto: Pexels

KNWU vindt in Laurens ten Dam eerste bondscoach Gravel. De oud wegrenner is de komende jaren de baas over de Nederlandse selecties in het gravelracen. Alles in de wedstrijdsfeer krijgt altijd navolging in de publieke sfeer. Gewone fiets. Stadsfiets. Racefiets. Veldrijfiets. Mountainbike 26" wielen, 3-voeding cranckstel. Mountainbike 29" wielen, enkelvoudig cranckstel. Elektrische fiets. Gravelfiets.     Bent u ook meegegaan in al die fietsinnovaties. Dan zult uw onderhand weinig ruimte meer in de schuur hebben en,... arm zijn.

Rond de jaren negentig; Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Slovenië en Slowakije waren geen Sovjet-unie landen meer en  sloten zich aan bij de NAVO. De Hoop Scheffer was destijds secretaris-generaal en herinnert zich nog goed zijn dat hij met een West-Europese blik naar de toetreding keek. Hij herinnert zich 'tranen die over de wangen van de premiers en ministers rolden. Dan pas realiseer je je hoe ongelooflijk belangrijk het voor die landen was om de bescherming van de NAVO te genieten.'     Hebben wij met onze West-Europese blik beseft dat er Russische machthebbers zouden komen die dit de grootste vergissing en bedreiging van de 20e eeuw zouden vinden...?

Partijcongres van politieke partij NSC. Omtzigt deelde in zijn toespraak steken uit aan de VVD. 'Ik ben niet van teflon, ik hoef het ook niet te zijn, maar ik wil het ook niet zijn', zei hij, verwijzend naar de reputatie van Rutte als 'teflonpremier' die altijd heel soepeltjes kritiek van zich af laat glijden. Teflon. Een (smeer, anti-aanbak en isolatie) product, wordt door Chemors in Dordrecht vervaardigd, bijproduct is Pefas waar nu oppervlakte, bodem, mens en dier in een groot deel van Nederland mee vervuild is.     Als je het in het licht van vervuiling beziet dan is die bijnaam van premier Rutte weinig vleiend....

Aanstaande ouders krijgen een forse rekening als ze de kraamzorg voor de bevalling annuleren, blijkt uit een rondgang van de NOS. Deze 'boetes' kunnen oplopen tot 275 euro. Als je je als aanstaande ouders niet inschrijft bij meerdere kraamzorg organisaties dan heb je te zijner tijd misschien geen hulp vanwege personeelstekort. Als je het wel doet dan eventueel boete(s).             Weet je nog, 50 jaar geleden, toen alle kraamhulpen gewoon bij een paar elkaar niet-beconcurrerende kruisorganisaties zaten? En nu. Het personeelsbestand is over massa's elkaar wel beconcurrerende kraamorganisaties verdeeld. Geen wonder dat die niet allemaal voldoende personeel kunnen hebben. Bij de komst van de nieuwe wereldburger ga je er met een in zee met op dat moment voldoende personeel. Of de concurrent je op dat moment had kunnen helpen blijft in het midden maar je krijgt er een boete van...? 

Netanyahu; datum vastgesteld voor offensief Rafah (waar duizenden vluchtelingen verblijven). Volgens Netanyahu kan een Israëlische overwinning alleen plaatsvinden als de laatste mensen van Hamas uit de stad worden verdreven.     Wat zou u na dit bedreigend nieuws doen als Hamas lid? Wegwezen. En maken zij zich niet gemakkelijker uit de voeten dan de vluchtelingen met hun kinderen...?

Het initiatief van de ChristenUnie om in de wet vast te leggen dat de zelfmoordpreventielijn 113 altijd gratis blijft, krijgt waarschijnlijk een meerderheid in de Kamer.     Belt iemand met zulke neigingen de zelfmoordpreventielijn 113 niet vanwege de belkosten...?

Verhoging minimumloon in de 1e Kamer weggestemd.     Iedere dag BBBeter...?

Elektrische CV ketel eigenlijk niet toegestaan? Het verbod zou voortkomen uit het nu geldende bouwbesluit. ja? Maar in Nederland worden er momenteel woningen opgeleverd helemaal zonder verwarmingssysteem.     Raar bouwbesluit als dat dan wel mag...    (projectontwikkelaars willen dat kopers dat er zelf in laten zetten om de bouwkosten te drukken)

NPO tv/radio-reorganisatie om te bezuinigen. Bij alle omroepen? Bij de NOS valt veel eer te behalen, denkt MAX baas Jan Slagter. 'Kijk alleen al naar het aantal medewerkers dat de afgelopen jaren explosief is gegroeid. Er zijn daar nu zo’n 600 mensen in dienst en dan nog een groot aantal zzp’ers.     'Ik denk soms ook weleens bij het Journaal; moet ieder zegje door nog een andere presentator gezegd worden die daar ook blijkbaar aanwezig is? En bij sport. Het aantal (zzp) analisten en de tijd die aan voor-, tussen-, nabeschouwingen wordt besteed, dat is onderhand ruimer dan het hele sportevenement zelf...

Zo'n 2400 mensen zijn veroordeeld tot celstraffen, maar zitten niet in een cel. Zij moeten wachten tot er een plek vrij is in de gevangenis. En elke week komen er tientallen veroordeelden bij op die wachtlijst door het tekort aan cipiers, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.     Idee? Lui met een taakstraf opleiden tot cipier? Ook lekker veel overeenkomsten en begrip in de belevingswerelden onderling...

Het demissionaire kabinet trekt in de voorjaarsnota miljarden extra uit voor steun aan Oekraïne en om de uitgaven aan defensie de komende jaren te laten voldoen aan de NAVO-norm. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws.     Even voor de helderheid; is de NAVO nu al wel of niet in oorlog met Rusland? Direct of indirect...?

‘Geen echte Fries?‘     Is het oeverloze gelul van Johan Derks wel of niet racistisch? Of kroegpraat op de verkeerde plek...?

Parkeren bij ziekenhuis soms dure aangelegenheid. Voelt het 'Boete op ziek zijn'?     En hoe voelt het als bijvoorbeeld je ernstig zieke kind er ligt en je als ouder(s) (ook 's nachts) erbij blijft. En het zeer drukke personeel helpt met verzorging en verpleging...? 

Rusland heeft ook nog andere 'liefhebberijen' in de wereld, zoals in Syrië. En ze zijn in Niger (Afrika) geland, met militair luchtafweersystemen en uitrustingen. En volgens Coulibaly wil Mali graag toetreden tot het Russische betalingssysteem 'Mir'.     Zo'n 'oorlogje' in  Oekraïne leidt de aandacht aardig af van wat machthebbers elders in de wereld verder nog uitvreten...

De politieke partij 50PLUS kan momenteel niet bij zijn financiële administratie. Het vorige maand weggestemde hoofd van de financiële commissie, Johan Hessing, heeft het papierwerk mee vanuit het partijkantoor mee naar huis genomen.     Het gaat niet zo goed met 50PLUS. Het zal toch niet voor de opbrengst van oud papier geweest zijn...?

Van de enkele honderden passagiers die werden gecontroleerd op een geldig vervoersbewijs vielen er liefst 41 zwartrijders door de mand. Ze hadden of helemaal geen kaartje, of ze reisden met een ongeldig kaartje, bijvoorbeeld onterecht daluren.     Zouden NS tariefsverhogingen wel nodig zijn als er zoals vroeger dagelijks standaard ieder kaartje gecontroleerd zou worden? Of is dat te duur...?

Kinderen in Gaza vieren het einde van de ramadan, Eind al-Fitr, met vliegers, schmink en spelletjes op het strand van Gaza. Het is een klein moment van verlichting en blijdschap te midden van oorlog.     Oooh, ik ben zo blij voor hen, wat gun ik die kinderen dat...!


Wat maakt ego zich toch belangrijk! Die van ons zelf, die van machthebbers. Let wel, in het klein - binnen ons kringetje kan ons ego ook machthebber zijn. En wat zijn we eigenlijk? In het hele heelal hooguit een fractie sterrenstof van wat moleculen en mineralen... 

 

Geen opmerkingen:

Overpeinzingen - week 18

                                                            Foto: Pexels Een verward persoon slaapt ongemerkt in  (dj538)  Edwin Evers  huis...